Dermatología Médico-Quirúrgica y Veneorología

CIRURGIA DE MOHS A L’HOSPITAL VALL D’HEBRON

Captura de pantalla 2017-05-16 a la(s) 17.16.08

Vall d’Hebron ja ha operat 150 pacients amb la tècnica quirúrgica de Mohs 

L’equip multidisciplinari de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron especialitzat en intervencions mitjançant la cirurgia de Mohs ja ha operat prop de mig centenar de pacients. Aquesta tècnica quirúrgica amb control de marges intraoperatoris és la més eficaç per tractar tumors malignes a la cara i zones de risc, amb una fiabilitat del 98 al 99%. Consisteix a extreure’ls per etapes, a fi d’eliminar la mínima quantitat de teixit sa, amb la qual cosa es redueix la cicatriu i és molt efectiva, amb una taxa de recurrència a 5 anys d’un 1 al 2%.  La cirurgia convencional presenta taxes del 7,5-10%.

La cirurgia de Mohs s’utilitza a l’Hospital des de fa dos anys. Per portar a terme les intervencions es necessita un equip multidisciplinari, liderat per la Unitat de Dermatologia, i format per dermatòlegs, patòlegs, tècnics d’anatomia patològica i anestesiòlegs. A vegades pot ser necessària la intervenció d’especialistes en cirurgia plàstica, otorinolaringologia, oftalmologia i cirurgia maxil·lofacial.

La tècnica, creada als anys 40 del segle passat als Estats Units pel Doctor Frederic E. Mohs i millorada anys després pel Doctor Theodore Tromovitx,  consisteix a  extirpar i dividir el tumor en porcions. Cada porció es lamina o talla en seccions horitzontals, després es congela i tenyeix el teixit per analitzar el 100% dels marges quirúrgics laterals i profunds, a fi de trobar les cèl·lules canceroses. El cirurgià divideix el tumor en seccions que es marquen en el pacient, per tenir la referència del punt d’extracció. Cada secció és analitzada individualment, d’aquesta manera es pot detectar qualsevol zona on encara hi hagi presència de cèl·lules canceroses, garantint l’eliminació de tot el teixit afectat i l’anàlisi del 100% del marge quirúrgic.

Tot el procés es fa al mateix quiròfan i el pacient espera entre 45-60 minuts a tenir el resultat anatomopatològic abans de realitzar la reconstrucció definitiva.

Tècnica per a carcinomes agressius o recidivats 

La cirurgia de Mohs està indicada en casos que presentin carcinomes amb alt risc de recidiva o recidivats, de grans dimensions, més d’1 cm, histològicament agressius i situats a la cara. També aquells que afectin zones com dits o genitals o en casos de pacients immunodeprimits.

Aquesta tècnica no està indicada en casos de tumors sense continuïtat, melanomes invasius o que envaeixin estructures no laminables, com ara el globus ocular o teixit ossi.

Avantatges de la cirurgia de Mohs 

La cirurgia de Mohs permet garantir l’eliminació completa del teixit cancerós i analitzar el 100% dels marges quirúrgics, a fi d’evitar recidives i la necessitat de tornar a operar el pacient pel mateix motiu. La seva taxa de recurrència és de només de l’1-2% a 5 anys. A més, de fer-ho per etapes, es pot reduir el marge de seguretat i extirpar menys teixit sa, el que limita les dimensions de la cicatriu resultant.

FUENTE: valldhebron